Alertă! Bem apă și mâncăm alimente cu arsenic

posted in: Articole | 0

Locuitorii din statele membre ale Uniunii Europene sunt supuși zilnic fără să știe consumului de arsenic anorganic, cea mai periculoasă formă a acestui metal greu. Un raport publicat recent de Autoritatea Europeană pentru Siguranță Alimentară arată cât de expuși suntem intoxicării cu arsenic, element recunoscut pentru riscul apariției cancerului.

 
Raportul publicat luna aceasta de Autoritatea Europeană pentru Siguranță Alimentară (EFSA) analizează nivelurile de arsenic total și ale arsenicului anorganic dintr-o serie de produse alimentare comercializate pe piața europeană.

 

Studiul pentru calcularea expunerii alimentelor și apei potabile la arsenicul anorganic se bazează pe 107.646 rezultate analitice colectate în 21 de state europene. Diverși compuși și derivați ai arsenicului au fost descoperiți în 103.279 probe, adică în 96% din cazurile analizate aleator.

 

Vestea bună este că nivelul de arsenic anorganic găsit în mâncarea și apa din Uniunea Europeană în studiul realizat anul trecut este „considerabil mai mic comarativ cu rezultatele din 2009”, susține raportul EFSA.

 

Specialiștii au ajuns la concluzia că tinerii și copiii sunt cei mai expuși riscului intoxicării cu arsenic anorganic, dintre care cel mai mare risc a fost înregistrat la categoria de vârstă 1-3 ani. Expunerea la acest metal greu a bebelușilor și a copiilor în diferite state membre UE variază între 0,2 și 1,37 micrograme/kg corp pe zi.

 

Principalele surse prin care bebelușii și copiii de până la 3 ani ajung să ingurgiteze arsenic sunt laptele, produsele lactate, apa potabilă, cerealele și categoria de produse alimentare pentru sugari și copii.

 

În ceea ce privește populația adultă și în vârstă, consumul de arsenic s-a cifrat între 0,09 și 0,64 micrograme/kg corp pe zi. Nici vegetarienii nu scapă de acest pericol, în alimentația acestora descoperindu-se între 0,1-0,34 micrograme/kg corp pe zi de arsenic anorganic.

 

În cazul adulților, cea mai răspândită sursă prin care arsenicul ajunge în organism o reprezintă produsele procesate din cereale, în special pâinea albă și pesmeții. Alte produse care contribuie la expunerea la riscul intoxicării cu acest metal greu sunt orezul, laptele, produsele lactate și apa potabilă.

 

Rezultatele studiului au relevat faptul că apa potabilă comercializată în statele Uniunii Europene are un conținut de arsenic anorganic cuprins între 0,3 și 5,8 micrograme/kg corp.

 

Arsenicul este un metal greu prezent în concentrații scăzute în roci, sol și în apele naturale subterane. Deși contaminarea cu arsenic a populaiei este posibilă în urma expunerii directe a pielii și a inhalării, cel mai frecvent acest metal ajunge în organismul uman odată cu consumul de hrană și apă potabilă. Raportul arată că arsenicul pătrunde în lanțul de producție alimentară în principal prin intermediul apei și a solului contaminate. Arsenicul anorganic este mai toxic decât arsenicul organic. Însă, ambele tipuri de arsenic pot fi dăunătoare sănătății populației. Mai mult, Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului (IARC) a clasificat arsenicul și elementele de arsenic anorganic ca fiind „cancerigene pentru om”, în studii din anii 1973 și 1980 care au adus suficiente dovezi în acest sens.

 

Experții Comisiei pentru Aditivi Alimentari (JEFCA), formată din reprezentanți ai Organizației pentru Alimentație și Agricultură (FAO) și ai Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), au stabilit o limită maximă provizorie de consum săptămânal de arsenic anorganic care poate fi suportat de oameni la 15 micrograme/kilogram corp, o depășire a acestui nivel crescând mult riscul de apariție a cancerului.

 

În prezent, nu există reglementări specifice la nivelul Uniunii Europene privind nivelul de arsenic permis în alimente. Totuși, unele state membre au reglementări interne în acest sens. În ceea ce privește consumul de apă, o directivă europeană stabilește valoarea de 10 micrograme/litru, fără a specifica despre ce tip de arsenic este vorba.

sursa: money.ro

Leave a Reply